top of page

ALBIZIA JULIBRISSIN


Aquí a Castellserà en podem trobar diversos exemplars a l'avinguda Doctor J. Borrell i a tot el carrer Ponent.

El seu nom científic és ALBlZIA JUUBRISSIN i es coneix també pels seus noms comuns com Acàcia de Constantinoble, Albizia, Arbre de la seda, Para-sol de la Xina, Arbre de Constantinoble, Acàcia de Pèrsia, Acàcia persa o Acàcia taperera.

És originari de l'Àsia subtropical des de l’lran fins a la Xina i Taiwan.

Al S. XVIII es va introduir a Europa gràcies al botànic italià Antonio Durazzini l'any 1772 i s'ha aclimatat perfectament a diversos climes, fins i tot suportant fortes gelades hivernals, encara que sigui d'origen tropical. Però, en canvi, no podria viure en climes on la temperatura no baixés mai dels 0 graus.

Es tracta d'un arbre caducifoli, pot arribar a tenir una alçada màxima d’uns 12/15 metres i una amplada d'uns 6/8 metres.

Floreix a l'estiu i principis de la tardor, a partir del juny (o finals de maig en alguns anys), fins al setembre, l'octubre. Flors hermafrodites, perfumades, reunides en malls de crestes sedoses de color rosa carmí. El fruit és un llegum d'uns 15 cm de llargada per 3 cm d'amplada que conté llavors, dures, de color marró fosc, que maduren cap a mitjans/finals de l'estiu i es mantenen força temps sense caure.

El tronc és més o menys recte, amb l'escorça de color gris fosc i es torna color verdós a mesura que envelleix.



Requereix un ambient Càlid i ple sol. Amb el terreny no és gaire exigent, encara que prefereix els de naturalesa alcalina i poc humit. Únicament necessita un bon drenatge, vigilar entollaments i excés d'humitat. Tolera molt bé períodes de sequera.

Es pot podar al final d’hivern - principi de primavera, sigui per contenir la copa o per eliminar eventualment les branques danyades, però no és un arbre que necessiti la poda, és més, arriba a perjudicar-lo. Es recomana podar únicament en cas de necessitat. És interessant saber que també s'utilitza com a medicinal; l'escorça del tronc té propietats antihelmíntiques, és a dir, antiparasitàries, i a més serveix per curar ferides, és antioxidant, antiinflamatori i s’utilitza com a sedant suau. Però com sempre cal tenir molta cura en consumir o utilitzar plantes que en desconeixem els efectes, també podrien ocasionar efectes indesitjables.



bottom of page